Sunday, August 29

kalaulah nenek dapat bace

Assalamualaikum nek..

Nenek sihat?kalau tanye pown mesti nenek jawab 'ala..sihat orang tua jela'
maaf nek, bulan poce nh along xbalik kg pown lagi.tapi along rindu nak balik kg.
bukan along tak nak balik.tapi along pown bukan bayak masa sangat.sampai ade kawan along pown cakap along nh bz je manjang*dulu lain,sekarang lain* .tahla nek.nak kate banyak keje takde la kaye pown.keje makan gaji je nek.tataw apa yang dikejar.kawan-kawan ramai pown sume dah sibuk dengan hal masing2.mana ade masa nak jumpe sume dah.tapi cepat sangat masa berlalu.kan nek?
hm..along last balik kg pown 24july aritu.tu pown masa embah wat kenduri tahlil.embah dah remind kat along gak banyak kali soh balik.yela..along kat cucu kesayangan embah.haha
along pown singgah kedai kejap je.time nak balik tu je.atuk kat luar.maintain ngan wat hal dye sendiri.nak balik tu,mak soh g bilik bilik nenek.lapor diri.along berdiri depan nenek,tapi nenek tak perasan.bila mak cakap,along nh.baru nenek hulur tangan.tapi tangan along dah lenguh hulur depan nenek,nenek sahut tempat lain.mak kaut tangan nenek kat tangan along.nek cam lagi suara along.nenek cakap 'sejuknya tangan along'(macam biasa)

ada satu malam,along mimpi nenek.tataw nape.rindu sangat.along mimpi arwah oyang(moyang) skali.pastu along nangis bila along jaga tengah malam.along salu mimpi yang pelik2 lately nh.along biarkan je.mimpi tu mainan tidur je.may be along slalu pk sgt benda yg remeh temeh sampai masuk dalam mimpi.moga2 tak de pape yang buruk berlaku.

nek..
hujung tahun nh along nak masuk 22thun.along dah besar(tp perangai mcm bdak2 lagi)
along rasa mcm baru semalam nenek marah along sbab along ske crik vitamin kat atas peti ais mse kecik2 dlu.along cucu sulong perempuan nenek.along nakal kan dulu nek.degil+manja sampailah sekarang.mase kecik sume kwan2 along laki.termasuklah anak bongsu nenek tu.(nek..paksu nak kawen da..).konon ganas la kawan ngan sume laki,tapi cuit skit nagis bagai nak rak.along dah tak ingt sgt la mse knak2 dlu.yg along ingat kawan mainkan ank patung along dulu oyang.nenek sibuk niaga dulu.pastu mse duk semenanjung,tiap kali cti skola.mak abah mesti sent kitaorg adik bradik blik kg.yela,nak main ngan sepupu sepapat yang bape kerat je.siang kat umah nenek bawah.malam kat umah nenek atas.(embah).mase arwah embah lanang ade,dye la yang antar kitaorg ulang alik dri umah nenek ke umah embah.*air mata bergenang ingat arwah embah*.dah puas main,embah bedok mara soh mandi cepat.pastu ngaji dgn arwah embah lanang.nenek pown taw kan arwah embah dulu garang.mcm2 keje arwah embah buat.bila arwah embah dah takde baru along rasa satu kehilangan besar.tp time tu along tak rasa pape sgt tp ade la skit.(dah 10thun arwah embah pergi).tapi along rasa sebak bila along cium pp arwah embah sebelum kena kapan.along ikut g kubur sampai along tak nampak muka embah kne kambus dgn tanah dah.'embah lanang dah ade rumah baru'.kate mak bila kitaorg balik dri kubur.tp kan nek..yang along terkilan,bila along tak dpt tgk pengkebumian oyang.along dpt taw pown bila mak ngan abah blik dri kg pastu g skola along,gtaw oyang dah xde.time tu along just cakap nape tak bawak along skali.sedih gak.now,bila rindu along sedekah kan Al-fatihah ngan bace Yasin moga tenang.

nek..mak soh along kawen.mak kte along dah tua bangke..haha..along mmg gatal nk kawen nek,tp ase cam xready ag la nek..duit pown xde ag..tgu lah dah sampai seru nanti.mase nek sihat ag,nek ade soh along bawak boyfren along dtg jmpe nenek kan.tp rasanye mesti nenek dah tak ingat kowt.along ade balik kg ngan boyfren along aritu.nenek baru balik dri cuci darah.boyfren along yg tolak kerusi roda nenek.bila nenek tnye sape,mak ckp tu kawan along.nek su yg banyak tnye kat boyfren along.boyfren along pendiam nek.tataw lah camne dye kne ngan embah kang.dibuatnye embah cakap jawe..cyan la boyfren along tu nek..haha

nek..dah 50+ lebih nenek dgn atuk kan.atuk tetap dgn nenek.bila ank2 nek ajak dok umah diorang,nenek xnk.nek ckp nek nk duk ngan atuk kat kedai.now uteh yg jga kedai tu ngan anjang skali.mse ank nenek cadang nak amik nurse ke bibik ke jaga nenek,atuk marah.atuk tak bagi.atuk cakap ade anak ramai,tapi nak suruh orang jaga.atuk sayang nenek kan..mcm tu jgak bila atuk kne kencing manis dulu.doctor cakap nak potong kaki atuk,tp nenek halang.nenek tak setuju.yang busuk kat jari tapi nak potong kaki terus.nenek yg jaga atuk.nenek sorang je yg berani cuci kaki atuk dulu bila jari kaki atuk kne ptong dulu.along harap along leh dapat suami yang macam atuk.setia,sabar,sayang kat along nanti biar sampai along dah tak mampu nak urus diri sendiri.(andai umur along panjang.)

ok lah nek,nenek jaga diri elok2 ye.InsyaAllah minggu depan kitaorg nak blik kg.tp along tataw ag dapat balik ke tak.(sampai along pown dah takde masa ngan kawan2 along).Raya taun nh,kitaorg tak blik kg.abah keje,along pown xde amik cuti lame.
nenek,nanti along dah ade kereta along bawak nenek g cuci darah ye.along janji!!

nek..moga kita dapat raya sama-sama ag ye nek



SAYANG NENEK & ATUK

mana kau 😶

bila aku pejam mata aku nampak kau fikiran menerawang tentang masa depan bila aku buka mata aku nampak kau makin menjauh baya...