Monday, March 23

Happy babywearing!!


Sejak dah jadi mak- mak ni haruslah gali ilmu tentang hal keibubapaan. Review, join groups, pergi class & tanya pendapat orang. Yeah.. This time is about babywearing.

Memandangkan Khalisa just infant baby yang nak ke toddler..i mostly prefer babywearing then stroller.

# Antara kebaikkan babywearing :-
- memudahkan aktiviti harian.. Especially time pergi travel.it's really helps me a lot!
- mommy lebih peka sebab baby dkat dengan kita. So baby lebih happy.
-Memudahkan Penyusuan Susu Ibu – (so far aku xpernah try lagi)
-Mudah untuk menidurkan bayi... ( Khalisa senang gak tidur time aku kendong ni)

# jenis-jenis babywearing



Dalam banyak-banyak babywearing ni SSC (soft structures carrier) gak pilihan hati aku!!
Selesa.selamat.cepat. Hehe
Yela..aku  newbie lagi dalam babywearing ni..kena gali dan gali lagi ilmu.InsyaAllah kalau ada rezeki mana tau nak ber baby wrap ke..sekarang kalau ber wrap mau nye aku ter wrap dengan shawl aku sekali! Haha 

Tips untuk berbabywearing.


Kalau nak berbabywearing ni..of cos la kena pilih baby carrier yang ERGONOMIK. So NO to CC ( crotch carrier) and front facing babycarrier.


Ni contoh perbandingan antara CC (left) & SSC (right)



Lagi info https://www.bellybelly.com.au/baby/reasons-to-avoid-forward-facing-baby-carriers/






Di sebabkan aku tak ada masa nak walk in ke kedai & try which baby carrier suitable for me and Khalisa so aku just review and tanya survey dekat FB Malaysian babywearers before aku tawakal beli online. Atas feedback yang memberangsangkan aku pun decide beli ergobaby original. Dalam hati memang mengidamkan Ergobaby 360 tapi pk balik..kalau beli mahal2 kang Khalisa xnak duk dalam tu..mommy gak yang nangis..NP Ergobaby 360 is about RM6++ almost RM700.. Huuu





Tadaa.. Ni aku beli online dekat babydash (regular customers oke!). Rege time aku beli ni kebetulan ngah disc so aku dpt RM 37+.++ cos NP RM454 camtu..








Kain nya x panas tu yang aku suka.. Al maklumlah Khalisa ni puteri lilin. Kalau panas sikit merengek..huhu



Haa..nmpak x..asal masuk dalam ni je Khalisa zzzzz.. So senang la mommy nak berjalan..hoorey!

Ni antara link yang boleh gali ilmu tentang babywearing ni. Jom tambah ilmu dan ber babywearing with safe! Dan lagi satu jangan la beli yang fake. Konon nak jimat la tapi keselamatan anak tak terjamin. Wang boleh carik kot tapi nyawa anak?? Oh please.. Be carefull time nak beli tu.


https://www.facebook.com/babyvibes


https://www.facebook.com/MalaysianBabywearers

G.D.O *E.P#3#

Hello Perhentian