Tuesday, April 7

Dilema Wanita Bekerjaya

Mak mana yang tak nak tengok anak membesar depan mata..
Mak mana yang tak nak susukan anak dengan susu badan..
Mak mana yang tak nak tidurkan bila anak mengantuk..
Mak mana yang tak nak bergurau senda dengan anak..
Mak mana yang tak nak redakan tangisan anak..
Mak mana yang tak ada depan mata bila anak bangun tidur..
Mak mana yang tak nak masakkan untuk anak..
Mak mana yang tak nak berikan pendidikan awal tuk anak..
Mak mana yang tak nak ajar anak mengaji sama..

*sobs*



Kalau la..aku di beri pilihan untuk memilih secara adil dalam membuat keputusan dengan persekitaran sekeliling. Cuma buat masa sekarang pilihan yang aku ada adalah terhad.
Untuk kepentingan anak membesar, aku tinggalkan Khalisa dengan nenek. Tipulah..kalau kata tak rindu anak..tapi nak buat macam mana. Dek kejadian yang tak di ingini sekarang, kalau buka tv or read news macam-macam kes yang jadi. Tinggal anak dekat pengasuh tapi ada plak kejadian yang tak di ingini tu berlaku. jaga anak orang..duit nak.. Tapi anak kita di jaga macam acuh tak acuh. Tak salah kalau jadi Paranoid sikit asal anak kita selamat.*bukan semua bs macam tu, ada yang ihklas jaga anak kita cuma aku tak jumpa lagi orang tu*.


Memang lah rasa nak jadi fulltime housewife all the time but i'm not ready for that. Kalau ikutkan tiap kali bangun tidur nak jer bagi notis dekat boss..tapi pk balik banyak tanggungan, gigihkan diri bersiap g keje. 
- nak bermewah tu bukan la..at least selesa dengan apa yang ada tuk kesenangan laki bini. Barang pakai sekarang dala makin naik. Tak tertanggung rasanya kalau laki keje sorang.
- nak bayar itu ini.. Rumah, kereta, api air, insuranse, savings, tbung hji, brg rumah, even duit ptptn pun tak abis baya lagi. 
- i want secure. Memanglah jodoh pertemuan ajal maut di tangan Tuhan. Kita manusia ni hanya merancang, Tuhan yang menentukan segalanya. But if something happen to husband or jodoh tak panjang *MINTAK DIJAUHKAN* i always pray for the best... N if really happend tak kan masa tu rasa hidup terkontang kanting. Just prepare for myself and future.
- tangan yang biasa pegang pen, menaip di keyboard tak sama dengan tangan yang biasa pegang senduk di dapur. Yup! I admit that. Balik keje lambat..sampai rumah dah penat. The only things is 'beli' or makan kat kedai. $money$.
- i am workaholic person. Kalau tak kerja rasa macam xbest. Yela..da biasa pegang duit sendiri. Shopping dengan duit sendiri.
- tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima. Mana nak belanja mak abah, berzakat ,travel dengan family. Bukan tempat 5 stars but at least spend quality time together at somewhere.
- nak besarkan anak nowdays is costly. It's really-really true. Cabaran zaman IT nak besarkan anak sekarang pun agak mencabar. $money$. Memanglah Tuhan cakap setiap anak ada rezekinya..tapi kalau kita tak berusaha mana nak turun rezekinya.
- even nak stay dekat rumah pun, at least kena run biz something. Tapi nak kena modal gak.so savings sikit demi sedikit.



Ada orang berkorban cara lain. Aku berkorban berpisah kejap dengan anak. Ada orang cakap kalau tinggal anak dengan nenek nanti anak tak kenal mak. *bullshit!*
Tengoklah macam mana kau spend time dengan anak dalam masa yang terhad tu.
Tengoklah macam mana kau pelbagaikan aktiviti dengan anak selalu buat.
Tengoklah macam mana kau layan anak kau masa tu.

Lain orang lain caranya. Whatevers is mak mana yang tak nak yang terbaik untuk anak.

Pray is better than wish.

Doa.doa.doa.


Love,
Determinded mommy.



songsang

bolehkah kita menidakkan sesuatu yang benar terjadi sekarang kau mengiyakan dan aku menafikan dan bila aku cuba meyakinkan kau ...